"Víte, nás kvalita knihy nezajímá, nás zajímá rychlá návratnost investice," je bežnou odpovědí velkých nakladatelů, kteří určují chod knižního trhu. Autor nový, se kterým je třeba pracovat, nebo knížka poezie, která potřebuje v komerční džungli podporu, jsou na obtíž. Trh je nakladately a distributory představován jako jakýsi fenonén nebo organizmus, který si žije svým životem a eliminuje všechno dobré a jedinou možností je se mu podřídit. "My bychom to vydali, ale trh to nechce," slýchavají autoři přečasto od svých nakladetelů, nebo: "Ne, my ten váš rukopis číst nebudem, sežeňte si dva posudky, nějaký grant a vydáme to." Všechno je naruby a přitom kvalitní, moderní, avantgardní literatury tak málo. Mnoho autorů vydává knížky vlastním nákladem bez možnosti další systematické distribuce.

Cílem blogu ASTRONAUT V MOŘI je šířit kvalitní původní českou nebo do češtiny přeloženou literaturu všech žánrů (na cestě je také paralelní blog, který bude pokrývat podobné pole v řečtině).

Tato aktivita je NEZISKOVÁ, tudíž knihy, které je a bude možné získat prostřednictvím tohoto blogu, budou stát přesně tolik, aby byly pokryty pouze přímé náklady na jejich vydání, tisk a distribuci.

Autoři a správci blogu apelují na čtenáře, aby adresu šířili, aby informovali své přátele a známé a podpořili tak kvalitní tvorbu vymykající se střednímu podbízivému proudu a svojí podporou dali najevo, že nepatří k reklamou otupělým pasivním čtenářům, ale k těm jenž dokáží rozpoznat a upřednostnit literaturu kvalitní.

Upřímné návrhy na zlepšování a rozšiřování této aktivity, stejně jako rukopisy, vlastním nákladem vydané knihy, návrhy a náměty pro další ediční činnost jsou vřele vítány.

12. prosince 2011

Kapesní déšť a pak Z hvězdy pod okap



Dnes představujeme dvě sbírky: Kapesní déšť a Z hvězdy pod okap, za které jejich autorka, básnířka a houslistka Eva Frantinová obrdžela na podzim 2011 cenu Unie českých spisovatelů.
Eva vstoupila do poezie  v 70. letech 20. století sotva plnoletá. Dnes má na kontě ke dvěma desítkám knih. Její prvotina Noci bez hranic vyšla v Mladé frontě v roce 1979. Za sbírku Vzkaz bose stopy (Alfa-Omega 1999) jí byla v roce 2000 Masarykovou akademií udělena cena K. H. Máchy.
V „normální době“ by Eva byla slavnou spisovatelkou a děti by se o ní učily ve škole, zvaly by jí na besedy a ptaly by se jak se pozná, že „báseň klepe na dvěře“. Dnes si však doba žádá jiné pistolníky; na lyriku nemá nikdo čas ani peníze. Leda tak úšklebek. Naše doba je velmi prozaická macecha, co nás krmí geneticky upravenou tupostí, až už nám skoro chutná. A tak Eva píše dál do linek a notových osnov mimo Newtonův čas to, co žije, co cítí a co si myslí, včetně dobře mířených střel do těch řad, odkud by naivní našinec čekal když ne podporu, tak alespoň mlčení solidarity:
„Tuhle jsem si přečetla článek páně Hejzlara o neduživém těle současné literatury. Naše básně, knihy povídek, kritické studie, to všechno stojí na sto let a ještě starších kostech, které vržou snad ještě starší písně – Teréza Nováková je proti nám rockerka a Petr Bezruč literární pankáč na penzi! Někdo se nad tím možná zasmál, někdo zalitoval, další nás s chutí zašlápl i s celou Unií do země: stejně jste žili marně! Já zas měla chuť zajít do Optiky a koupit panu Hejzlarovi brýle a ve Svítidlech čtecí tabulku. Pěkně osvětlenou, takovou, která by byla krásným dárkem k vánocům a dá se připojit k notebooku. Až pojede vlakem přes Všestudy, mohl by si přečíst něco nejen ode mne, ale hlavně také od ostatních. Šťastnou cestu!” (Obrys-Kmen, 9. 12. 2011).

Sbírku Kapesní déšť vydalo v roce 2011 nakladatelství Printia. Z přebalu na nás mávají postavy Vojtěcha Koláříka a v útrobách v pravdě kapesní knihy si hoví téměř pět tuctů básní, které by kritika zařadila do šuplíku intimní lyriky, my normální smrtelníci do vlastních životů:


Dříví


Když tiskneme se k sobě
já a ty
objetí zapraská
jako bys podpálil hranici
nicoty...

Rozkoš před n. l.

Možná jsme zatoulané děti
-          bez automobilů internetu
stíháme den po dni
a hlavy jak napité pivoňkové květy
k sluneční sprše obracíme – k létu.

Výzva

Jsem tvoje klika
kukátko
zvonek
živý pant
zavěš se na mne
když jsi sám!

Místo

Šetříme slovy
ale kdoví
zda ticho není básní
zatímco místo po nás zaroste
jako po zubu
v dásni...

Tři es

Nejsi snad prošlý jízdní řád:
steskem
starostmi
spěchem
přeškrtán?


hvězdy pod okap se dostanete s knížkou z edice Báseň na sobotu nakladatelství Periskop. Ihned, jak vezmete do ruky sbírku příjemného čtvercového formátu, bude vám jasné, že obálka pochází z dílny Františka Dostála. Až na jednu několikastránkovou skladbu obsahuje sbírka stručné několikařádkové verše/aforismy. I když tato forma není nová a prakticky nenajdete moderního básníka, který by se v ní nevyřádil,  tudíž byste si mohli myslet, že útvar byl vyčerpán, že už toho víc není, co by bylo možné říci na pár řádcích. Při čtení Eviných aforismů budeteme mít úplně opačný pocit. Lehkost a přirozenost jejího psaní, moudrost skrytá, nebo lépe řečeno obsažená, v každém i v tom nejobyčejnějším okamžiku, v té nejprostší věci, jakoby jasně davály najevo, že jejich autorka je tady doma a že kdo umí, ten umí...
(Co vybrat, když nechci opsat celou knihu?)

Den pro Verdiho

Ach jak štěstí – opera
hrne se (pro nás) do pera...

Blázen

V útulně Trávník které zrezla petlice
Svalit se na zem
(pod hlavou básně –
-          světlice)

Omluvenka

Nemohu přijít – jsem bohatý...


Rozpočitadlo

Jak po dálnici sviští kamiony vzpomeň:
kolik kol nahuštěných hořem
už tě minulo...

Maratóm

Srdce je v poklusu a život kříčí:
Ještě jedno kolo!

XXX
Co taje déle na jazyku
-          zmrzlina
nebo vteřina?

První mail

Dopis ztratil písmena
Písmena papír
Parír ruce
Ruce šustění

Předělaná koleda

Život jde po ledu
Ztratil klíč od medu...


Až sytý hladovému uvěří

Co křičí němí
uslyšíme
Jak chodí chromí
uvidíme
Jak píše bezruký
přečteme si!

Přečtěte si! Nebudete litovat!


Jak knihu získat?
Jako obvykle.
Objednávku pošlete na e-mailovou adresu astronautvmori@gmail.com  případně na vera.klontza@gmail.com

Uveďte počet výtiskůadresu, kam si přejete knížku zaslat a způsob platby.
Platit můžete dobírkou nebo převodem na účet. (Detaily najdete v pravém sloupci blogu)
Kniha Kapesní déšť stojí 85 Kč, 
Z hvězdy pod okap rovných 100 Kč, 
37Kč doporučená zásilka (do 8 knih v balíčku).











Žádné komentáře:

Okomentovat