"Víte, nás kvalita knihy nezajímá, nás zajímá rychlá návratnost investice," je bežnou odpovědí velkých nakladatelů, kteří určují chod knižního trhu. Autor nový, se kterým je třeba pracovat, nebo knížka poezie, která potřebuje v komerční džungli podporu, jsou na obtíž. Trh je nakladately a distributory představován jako jakýsi fenonén nebo organizmus, který si žije svým životem a eliminuje všechno dobré a jedinou možností je se mu podřídit. "My bychom to vydali, ale trh to nechce," slýchavají autoři přečasto od svých nakladetelů, nebo: "Ne, my ten váš rukopis číst nebudem, sežeňte si dva posudky, nějaký grant a vydáme to." Všechno je naruby a přitom kvalitní, moderní, avantgardní literatury tak málo. Mnoho autorů vydává knížky vlastním nákladem bez možnosti další systematické distribuce.

Cílem blogu ASTRONAUT V MOŘI je šířit kvalitní původní českou nebo do češtiny přeloženou literaturu všech žánrů (na cestě je také paralelní blog, který bude pokrývat podobné pole v řečtině).

Tato aktivita je NEZISKOVÁ, tudíž knihy, které je a bude možné získat prostřednictvím tohoto blogu, budou stát přesně tolik, aby byly pokryty pouze přímé náklady na jejich vydání, tisk a distribuci.

Autoři a správci blogu apelují na čtenáře, aby adresu šířili, aby informovali své přátele a známé a podpořili tak kvalitní tvorbu vymykající se střednímu podbízivému proudu a svojí podporou dali najevo, že nepatří k reklamou otupělým pasivním čtenářům, ale k těm jenž dokáží rozpoznat a upřednostnit literaturu kvalitní.

Upřímné návrhy na zlepšování a rozšiřování této aktivity, stejně jako rukopisy, vlastním nákladem vydané knihy, návrhy a náměty pro další ediční činnost jsou vřele vítány.

4. března 2012

Do světa, do Písku.

Bohumil Hrabal přirovnal Nymburk k rozříznutému chalcedonu, Karel Sýs vidí Písek jako Boloňu zasaženou věžní epidemií. Tak jsem se alespoň dočetla v nádherném "bedekru," se kterým se můžete vydat úplně všude. Písecké věže a vížky/výžky (nakl. Periskop, Příbram 2010), knížečka o 70 stránkách se spoustou ilustrací Františka Doubka, Kamila Lhotáka, jimž je brírka dedikována, ale také fotografií z archivu autora vás na svých stránkách odnese, kam budete chtí a nebo spíš, kam vás pošle sám autor, jenž - jak by se na první a povrchní pohled mohlo zdát - popisuje Písek: 

Kostelec a Písek mě dobře připravily na Paříž, na Florencii, na Řím, na Jeruzalém i Havanu.

Takové věže rostou v Písku zejména na Americe. Ve věži vily č. 712 v Rokycanově ulici bydlíval Jules Verne, kdykoli přijel z Amiensu na letní byt. (V Amiensu obýval ověžený dům na rohu ulic Charlese Duboise  a Longueville.)
Písek byl zápecnický jako Amiens a Verne vysedával v Palackého sadech na zadní cestičce za Neptunem, když se zrovna nedal fotografovat pro Amienský Zítřek v zahradě Heydukova domu v Tyršově ulici. 

Čtenářův rok
Některé knihy lze číst jenom za horka
Nebe proti Zemi pouze za deště
Skleněný havelok v dubnu
Máj v máji Zpěv Orfeův v květnu
Mládí na křídlech v červnu
Simonidesovy Bouřkyy v tlakové níži
Explorer III ve vysokém létě
Zmatek nad zmatek v mírném zeměpásu
Pět neděl v balóně na obratníku raka
Tajuplný ostrov miluje plískanice 
Edgar Allan Poe sezónu kachlových kamen
Otokar Březina sluncem rozostřený firn...
Čtenářův rok je plodný
jako měsíční jahody
nezná rosný bod ani srážkový stín
v té papírové šustině světa
v literami ručně osázené říši
nad níž kniha nikdy nezapadá

Co jsem viděl z vikýře
Boha na nebi 
slunce na obloze
muže na zemi
prachy na dně
dnu v noze
ženu ve skříni
stín ve vaně
tmu v žárovce
světlo v komoře
černou nožkama nahoře
bílou vzhůru nohama
modelku na hřadě
fotografa v zahradě.

Proč mne Hospodin vysadil v mírném pásu?
na rovníku bych byl línější, na nic bych se netěšil, ale ani ničím netrápil, nevětřil bych jaro, neplakal nad rozlitým létem.
Na rovníku se nestaví Betlém, nezdobí se palmy zlatými kokosy, na rovníku jde čas pravidelným krokem, krok za krůčkem, hřebík za hřebíčkem, muškátový květ za muškátovým oříškem.
Aspoň se ve mně může usídlit Kabinet pro přežití páté doby ledové!
Jedna z ilustací Fr. Doubka
______________________________________________________________

Jak knihu získat?
Jako obvykle.
Objednávku pošlete na e-mailovou adresu astronautvmori@gmail.com  případně na vera.klontza@gmail.com

Uveďte počet výtiskůadresu, kam si přejete knížku zaslat a způsob platby.
Platit můžete dobírkou nebo převodem na účet. (Detaily najdete v pravém sloupci blogu)

Kniha stojí 100Kč, 37Kč doporučená zásilka (do 8 knih v balíčku).









Žádné komentáře:

Okomentovat